Restoran
Cijena s PDV-om: 875,00 kn

Uputstvo (PDF format)




Dokumenti
Doručak
Ručak
Večera
Obračun pansiona
Obračun restorana
Račun U
Promet i zaključno stanje
PP-MI-PO
Normativ restorana
Disketa za ugostiteljsku kasu
Skladište M
Izvještaji
Popis normativa restorana
Popis računa U
Pregled obračuna pansiona
Pregled obračuna restorana
Rekapitulacija pansiona
Rekapitulacija restorana
Ručak
Utrošak materijala pansiona
Utrošak materijala restorana
Večera

Opis grupe

Restoran je grupa dokumenata i izvještaja namijenjena za praćenje poslovanja restorana.

Grupa Restoran nije samostalna, već je za njezino funkcioniranje obavezno potrebna i grupa Materijalno, u kojoj se vodi skladište materijala potrebnih za rad restorana.

Ukoliko se u restoranu prodaju i artikli koji imaju karakter maloprodaje (gotovi sladoledi, cigarete,...) tada je potrebno još koristiti i grupu Maloprodaja.

Za izdavanje računa koristi se program SynesisPOS, koji podatke o robama preuzima iz programa Synesis, i koji podatke o dnevnom prometu vraća u program Synesis. Veza imeđu programa Synesis i SynesisPOS može biti putem disketa (ako programi nisu povezani u lokalnu mrežu) ili direktna, ukoliko su obadva programa instalirana na mrežni server i koriste se u lokalnoj mreži. Informacije o načinu povezivanja programa Synesis i SynesisPOS nalaze se u 'Najčešćim pitanjima'.

UPIS OSNOVNIH PODATAKA

1. Prvo se dokumentom Skladište M (iz grupe Materijalno) definira skladište materijala na kojem će se voditi evidencija repromaterijala.

2. Ukoliko se u restoranu prodaju i artikli koje se tretiraju kao maloprodaja (cigarete, gotovi sladoledi,...) i koji se ne obračunavaju putem normativa, tada se dokumentom Prodavaonica (iz grupe Maloprodaja) definira prodajno mjesto.

3. Zatim se dokumentom Materijal, u grupi Materijalno, upisuju podaci o svim sirovinama (kava, šečer, itd...). Pri tome se kao jedinica mjere koristi ona mjera u kojoj dolaze originalne sirovine. Tako se, npr, kava prati u kilogramima, konjak, vinjak u litrama, itd. Flaširana bezalkoholna pića (coca cola, fanta,...) evidentiraju se u bocama, a šečer u kilogramima ili u vrećicama (ako se korisite vrečice). U šifarnik materijala NE UPISUJU se artikli koji se tretiraju kao maloprodaja (sladoledi, cigarete...)

2. Dokumentom Roba/usluga (grupa Osnovni podaci) definiraju se svi gotovi proizvodi koji se prodaju u restoranu. To su kava sa šlagom, mali konjak, veliki konjak, čaj, naravni odrezak i slično. Ovdje se upisuju i artikli koji se tretiraju kao maloprodaja (sladoled, cigarete...).

3. Nakon što su upisani svi proizvodi i njihove cijene, ovi podaci se dokumentom 'Disketa za maloprodajnu kasu', prenose u program SynesisPOS (POS kasa). Prijenos podataka o robama iz programa Synesis u program SynesisPOS ne mora se raditi svaki dan, nego samo onda kada se mijenjaju prodajne cijene, odnosno dodaju novi proizvodi.

4. Dokumentom Normativ, za svaki gotov proizvod upisuje se normativ utroška materijala. Tako se, npr, za kavu sa šlagom, u normativu utvrđuje potrošnja od 0,07 kg kave, 1 vrećica šečera, 2 grama šlaga, 1 plastična žličica itd.... a za mali konjak potrošnja 0,03 litara konjaka. Za flaširana bezalkoholna pića, u normativu se upisuje potrošnja jedne boce. U normativ se NE UPISUJU oni proizvodi koji se tretiraju kao klasična maloprodaja, i za koje je potrebno voditi trgovačku knjigu (npr. gotovi sladoledi, cigarete i slično).

UPIS PODATAKA O PROMETU

1. Prvo se dokumentom Primka M, iz grupe Materijalno, evidentira nabava sirovina (kava, šečer, piće u litrama, meso, krompir, riža...).

2. Ako postoje artikli koji se tretiraju kao maloprodaja (cigarete, gotovi sladoledi...), njihov ulaz se evidentira dokumentom Primka PKV iz grupe Maloprodaja.

3. Tokom dana, programom SynesisPOS izdaju se računi za svu prodanu robu. Na kraju radnog dana, u programu SynesisPOS snimaju se podaci o dnevnom prometu na disketu ukoliko program SynesisPOS nije povezan s programom Synesis.

4. Dokumentom Obračun restorana vrši se obračun utroška materijala za sve robe ZA KOJE SU DEFINIRANI NORMATIVI. Obračun se vrši automatski, na temelju podataka o prometu koji su snimljeni na disketu, ili se automatski učitavaju iz SynesisPOS-a ako su programi povezani.

5. Ako postoje robe koje se tretiraju kao maloprodaja (i za koje nisu napisani normativi), njihovo razduženje se vrši putem dokumenta Promet restorana. Ovaj dokument također automatski učitava podatke iz diskete napravljene na kasi, te u trgovačkoj knjizi razdužuje sve artikle za koje NISU DEFINIRANI NORMATIVI.

Na temelju podataka o prometu, program automatski izrađuje obrazac PPMIPO, prati skladište materijala, te trgovačku knjigu za artikle koji se tretiraju kao maloprodaja.



Synesis
  
              
Autoservis
Autoservis II
Blagajna
Članarine
eObrasci
Financijsko
Dividende i udjeli
Inventar
Izvoz
Kadrovi
Kamate
Knjiga gostiju
Knjiga udjela
Komercijalisti
Komisija
Locco vožnja
Maloprodaja II
Materijalno
Montaža
Obrt
Osnovni podaci
PDV
Plaća
Platni promet
Povr. naknada
Prodaja
Profitni centri
Proizvodnja
Proizvodnja II
Proračun I
Proračun II
Putni troškovi
Recepcija
Restoran
Knjiga poslovnih udjela
Robno
Servis
SynesisPOS
Tržišta
Upr. zalihama
Uvoz
Završni račun
     
Fiskalizacija
Rezervacije
Honorari
Odluke i zapisnici