Synesis

POSLOVNI SOFTWARE ZA RAD
U WINDOWS OKRUŽENJU

eRačun

 

Što je elektronički račun

Elektronički račun je račun koji je izdan i poslan primatelju isključivo u elektroničkom obliku.

U odnosu na klasični papirnati račun, elektronički račun ima sljedeće prednosti:

– Brzina dostave elektroničkog računa je svega nekoliko sekundi

– 100%-tna točnost dostave jer se takav račun ne može ‘izgubiti’ po putu

– Uvid u trenutak isporuke, jer pošiljatelj može vidjeti da li je primatelj ‘otvorio’ račun

– Automatsko knjiženje ulaznog računa, jer je račun u obliku kojeg knjigovodstveni software može pročitati i automatski knjižiti.

– Sigurno arhiviranje računa na serverima pružatelja usluge elektroničkog računa smanjuje broj registratora koje morate čuvati u vlastitom prostoru

– Jednostavnije pretraživanje, jer stare račune ne morate tražiti po raznim registratorima

– Bolja kontrola autorizacije, jer elektroničke račune može slati i primati samo osoba koja zna lozinku za prijavu u sustav elektroničkih računa

– Niži troškovi poslovanja, jer je elektronički račun danas jeftiniji čak i od poštanske marke.

Nepromjenjivost i izvornost elektroničkog računa

Da bi zadovoljio zakonske uvjete, elektronički račun mora biti takav da se u njegovom životnom vijeku od 11 godina (koliko se mora čuvati) može dokazati njegova izvornost i nepromjenjivost.

Račun poslan email-om u  PDF formatu, koji nije potpisan digitalnim certifikatom i nije ovjeren elektroničkim vremenskim žigom, nije valjani elektronički račun. Za tako izdan račun ne može se naknadno ustanoviti stvaran trenutak njegovog nastanka niti se može sa sigurnošću utvrditi da u njemu nisu naknadno mijenjani podaci.

S obzirom na složenost postupaka ovjere dokumenata digitalnim certifikatom i vremenskim žigom, kao i na složenost informacijskih sustava koji trebaju osigurati isporuku, čuvanje i nepromjenjivost arhive, samostalno izdavanje i čuvanje elektroničkih računa nije lagan zadatak za većinu tvrtki. Znatno je jednostavnije, i u konačnici jeftinije, koristiti gotova rješenja koja već postoje na tržištu.

moj e-Račun

moj e-Račun  je sustav za slanje i primanje elektroničkih računa kojeg je izgradila tvrtka Elektronički računi.

Za korištenje sustava moj e-Račun, potrebno je prvo izvršiti registraciju na stranicama www.moj-eracun.hr.

FINA B2B (za poslovne subjekte)

sustav za slanje i primanje elektroničkih računa za poslovne subjekte kojeg je izgradila FINA.

Za korištenje sustava FINA B2B, potrebno je pribaviti aplikacijski certifikat koji izdaje FINA i popuniti pristupnicu. Primjer popunjenog zahtjeva za certifikat  možete vidjeti ovdje, a prazan obrazac koji možete popuniti je ovdje

Više informacija možete pronaći na stranicama FINA

FINA B2G (eRačun za državu)

sustav za slanje i primanje elektroničkih računa prema državnim primateljima kojeg je izgradila FINA.

Za korištenje sustava FINA B2G, potrebno je pribaviti aplikacijski certifikat koji izdaje FINA i popuniti pristupnicu. Primjer popunjenog zahtjeva za certifikat  možete vidjeti ovdje, a prazan obrazac koji možete popuniti je ovdje

Više informacija možete pronaći na stranicama FINA

 

HT EDI

HT EDI je sustav za slanje i primanje elektroničkih računa kojeg je izgradila tvrtka HT.

Za korištenje sustava HT EDI, potrebno je pribaviti aplikacijski certifikat koji izdaje FINA i aktivirati uslugu kod HT-a. Primjer popunjenog zahtjeva za certifikat  možete vidjeti ovdje, a prazan obrazac koji možete popuniti je ovdje

Više informacija možete pronaći na stranicama HT-a  , a aktivaciju usluge možete napraviti ovdje

ePoslovanje

ePoslovanje je sustav za slanje i primanje elektroničkih računa kojeg je izgradila tvrtka Pondi.

Za korištenje sustava ePoslovanje, potrebno je prvo izvršiti registraciju na stranicama www.eposlovanje.hr.

eFAKTURA

eFAKTURA je sustav za slanje i primanje elektroničkih računa kojeg je izgradila tvrtka mStart.

Za korištenje sustava eFAKTURA, potrebno je prvo izvršiti registraciju na stranicama www.efaktura.hr.

 

ePortal

ePortal je nova funkcija u programu Synesis, a aktivira se pritiskom na tipku F5:ePortal. ePortal je zamišljen kao budući centar za sve oblike elektroničke komunikacije s vanjskim okruženjem, a u ovom trenutku u njemu se nalaze alati za pristup sustavima za eRačune

ePortal omogućuje potpunu integraciju programa Synesis sa gore navedenim sustavima, jer kroz njega možete primati i automatski knjižiti ulazne račune, te vidjeti sve poslane račune (ovisno o sustavu) 

Slanje računa iz programa Synesis

Kod sustava eFAKTURA i FINA B2G, prilikom izrade računa, program će vam posebnom ikonom označiti partnere i račune koje možete poslati kroz sustav eFAKTURA.  Ako u ePortalu aktivirate opciju automatskog slanja elektroničkih računa, onda nećete niti morati voditi brigu o tome kako šaljete pojedini račun.

Kod sustava moj e-Račun, partnere kojima želite slati eRačune potrebno je ručno dodati na popis.

Prilikom naknadnog ispisa elektroničkog računa na papir, ispod naziva i rednog broja računa nalazi se oznaka da je račun poslan elektroničkim putem kao i njegov identifikacijski broj.

Automatsko knjiženje ulaznih elektroničkih računa

U programu Synesis, kod ulaznih elektroničkih računa, dovoljan je samo jedan klik na gumb ‘Knjiži URA’ i program automatski otvara novi dokument URA i u njega prebacije SVE PODATKE iz računa, nako čega ga je potrebno samo pospremiti. To je sve što treba napraviti da bi se proknjižio račun.

U popisu ulaznih elektroničkih računa, dodan je stupac ‘URA’ u kojem kod svakog računa stoji URA broj pod kojim je knjižen u programu Synesis. Na ovaj način vrlo lako možete utvrditi ima li još neki ulazni račun koji nije proknjižen u knjizi URA, jer takav račun neće imati svoj URA broj.

Knjigovođama napominjemo da se članom sustava može postati čak i ako se ne šalju elektronički računi, nego se samo primaju. Primanje elektroničkih računa je besplatno, a njihovo knjiženje je potpuno automatizirano u programu Synesis. Ovo je velika prednost, posebno za knjigovodstvene servise, koji u sustavu mogu preuzimati račune za sve svoje klijente.

Napominjemo da korištenje svih sustava predstavlja poslovno-pravni odnos isključivo između vas i tvrtke vlasnika sustava.

Pupilla d.o.o. napravila je integraciju programa Synesis sa sustavima eFAKTURA, moj e-Račun, FINA B2G, FINA B2B i HT EDI kako bi svim svojim korisnicma omogućila da na najefikasniji i najjeftiniji mogući način koriste prednosti modernog elektroničkog poslovanja.