Proračun

Dokument Proračun koristi se za unos podataka o proračunu za određenu godinu.

Podaci o proračunu upisuju se na temelju pozicija proračuna koje prethodno moraju biti definirane putem dokumenta Pozicija proračuna.

ZA GODINU
Prije unosa podataka o proračunu, obavezno se upisuje oznaka godine na koju se odnosi proračun. U programu se istovremeno mogu nalaziti podaci za više različitih godina.

STATUS
Polje status ima dvije vrijednosti: Prijedlog i Usvojen. Status 'Prijedlog' postavlja se ako se upisuje prijedlog proračuna koji još nije prihvaćen. U tom slučaju, prijedlog neće biti uključen u ispis proračuna, već se ispisuje kao Prijedlog proračuna. Nakon što je prijedlog prihvaćen, potrebno je ponovo otvoriti dokument kojim je upisan prijedlog, i status promijeniti na 'Usvojen'. Tek nakon toga, upisani podaci će predstavljati stvarni proračun.

UČITAJ SVE POZICIJE
Klikom na gumb 'Učitaj sve pozicije', program će automatski učitati sve pozicije koje su upisane dokumentom Pozicija proračuna, nakon čega je potrebno u svaku od njih dopisati iznos plana.

Učitavanje svih pozicija je moguće samo na novim dokumentima. Ako obrađujete dokument koji je jednom već bio spremljen (mijenjate postojeći dokument), tada učitavanje svih pozicija više nije moguće.

ZAKLJUČAK GODINE
Prilikom zaključka godine, podaci o svim proračunima automatski se prenose u knjigu slijedeće poslovne godine, kako bi se proračun koji je definiran prethodne godine (za slijedeću) automatski prenio u novu poslovnu godinu. Kada se nakon više godina korištenja programa u dokumentu Definiranje proračuna budu nalazili podaci za više godina unatrag, ukoliko više nisu potrebni, mogu se pojedinačno obrisati.