Izvod P

Izvod P je dokument za knjiženje prometa žiro računa proračuna i/ili proračunskog korisnika.

Dokument Izvod P sličan je dokumentu Temeljnica P, ali se od njega razlikuje po tome što mu je selektor dokument 'Žiro račun'. Da biste mogli knjižiti izvode, potrebno je prvo upisati podatke o žiro računima putem dokumenta 'Žiro račun'. Korisnici koji imaju više od jednog žiro računa, prije unosa izvoda, moraju prvo odabrati za koji žiro račun vrše knjiženja. Izbor se vrši tako što se u gornjem desnom kutu dokumenta odabere jedan od žiro računa. Ako je dokumentom 'Žiro račun' upisan samo jedan žiro račun, tada se u gornjem desnom kutu dokumenta 'Izvod' ne pojavljuje izbor žiro računa, jer se uvijek knjiži samo na jedan žiro račun.

Korisnici koji imaju više žiro računa, za svaki žiro račun imati će odvojene nizove rednih brojeva dokumenata, odnosno, za svaki žiro račun, imati će nizove rednih brojeva koji počinju od broja 1.

Prilikom unosa knjiženja izvoda žiro računa, u polje 'Broj dokumenta' upisujete broj izvoda ZAP-a, ili ostavljate '0', a program će automatski pridjeliti prvi slijedeći slobodan redni broj. U slučaju da su svi prethodni izvodi proknjiženi, automatski pridjeljen broj morao bi odgovarati rednom broju izvoda kojeg upravo knjižite.

URA
Korisnici koji koriste grupu PDV, prilikom knjiženja izvoda mogu, klikom na gumb URA, dobiti pregled svih upisanih URA te u njemu odabrati račun čije plaćanje upravo knjiže. Pri tome će program automatski proknjižiti uplatu na konto iz klase 2, koji je zadan u dokumentu URA.

RAČUN P
Prilikom knjiženja izvoda, klikom na gumb Račun P, možete dobiti pregled svih upisanih Računa P, te odabrati račun čije plaćanje upravo knjižite. Pri tome će program automatski proknjižiti uplatu na konto iz klase 2, koji je zadan u dokumentu Račun P.

NAPOMENA
Izvod žiro računa može se knjižiti i putem dokumenta Temeljnica P, ali ga ne preporučamo, posebno ako korisnik ima više od jednog žiro računa.