Izvod D

Izvod D je dokument za knjiženje prometa deviznih računa.

Dokument Izvod D sličan je dokumentu Temeljnica D, ali se od njega razlikuje po tome što mu je selektor dokument 'Devizni račun'. Da biste mogli knjižiti izvode, potrebno je prvo upisati podatke o deviznim računima putem dokumenta 'Devizni račun'.

Korisnici koji imaju više od jednog deviznog računa, prije unosa izvoda, moraju prvo odabrati za koji devizni račun vrše knjiženja. Izbor se vrši tako što se u gornjem desnom kutu dokumenta odabere jedan od računa. Ako je dokumentom 'Devizni račun' upisan samo jedan račun, tada se u gornjem desnom kutu dokumenta 'Izvod D' ne pojavljuje izbor računa, jer se uvijek knjiži samo na jedan račun.

Korisnici koji imaju više deviznih računa, za svaki račun imati će odvojene nizove rednih brojeva dokumenata, odnosno, za svaki devizni račun, imati će nizove rednih brojeva koji počinju od broja 1.

Prilikom unosa knjiženja izvoda deviznog računa, u polje 'Broj dokumenta' upisujete broj izvoda ili ostavljate '0', a program će automatski pridjeliti prvi slijedeći slobodan redni broj. U slučaju da su svi prethodni izvodi proknjiženi, automatski pridjeljen broj morao bi odgovarati rednom broju izvoda kojeg upravo knjižite.

NAPOMENA ZA KORISNIKE GRUPE FONDOVI
Korisnici koji goriste grupu Fondovi, u dokumentu Izvod D još upisuju i oznaku fonda kojem pripadaju knjiženja. Pri tome se sva knjiženja s jedne temeljnice odnose na jedan, odabrani fond.