Politika privatnosti

Politika privatnosti je dokument za izradu Politike privatnosti voditelja obrade.

Politika privatnosti je jedan od temeljnih dokumenata procesa usklađenja s GDPR uredbom, a namijenjen je za iskazivanje načela koja će voditelj obrade poštivati prilikom obrade osobnih podataka.

Ovo je, u principu, deklarativni dokument, jer su načela ponašanja ionako definirana Uredbom, pa se ne mogu bitno mijenjati.

Klikom na gumb 'Učitaj predložak', program će automatski učitati predloženi tekst, a na korisnicima je da ga sami dodatno uređuju, dodajući ili ispuštajući neke od ponuđenih odredbi. Napominjemo da je predloženi tekst sastavljen imajući u vidu manjeg poduzetnika, koji se ne bavi s obradama posebno osjetljivih osobnih podataka niti se bavi izvršavanjem javnog inetersa, pa su u predloženom tekstu navedene samo najosnovnije odredbe. Ukoliko u svojoj evidenciji imate posebno osjetljive podatke (zdravstvene usluge, djeca, vrtići, šlole...) ili vršite obradu osobnih podataka u velikoj mjeri (agencije za istraživanje tržišta, udruge i političke stranke..) , obratite posebnu pažnju na tu činjenicu prilikom modificiranja teksta Politike privatnosti.

LEGITIMNI INTERESI
Ukoliko u svojem poslovanju kao pravni temelj koristite i legitimne interese, najbolje mjesto za njihovu objavu je Politika privatnosti. Legitimni interesi su jedino sredstvo s kojim voditelj obrade može mjenjati svoja načela za obradu osobnih podataka, pa ih je preporučljivo objaviti u Politici privatnosti. Klikom na gumb 'Učitaj predložak', program će osim ponuđenog općenitog teksta, automatski učitati i legitimne interese upisane dokumentom Legitimni interes. Zato, ako ih koristite, prvo definirajte legitimne interese, a nakon toga napravite dokument 'Politika privatnosti'.

PREGLED PRIVOLA
Iako privole nije nužno objaviti u Politici privatnosti, prilikom učitavanja predloška program će učitati i popis privola koje ste definirali dokumentom Vrsta privole. Ako ne želite ove podatke imati u Politici privatnosti, obrišite ih prije spremanja dokumenta.

OBJAVA POLITIKE
Korisnici koji imaju svoje web stranice, obično na njima objavljuju i svoju politiku privatnosti, ili tzv. 'Izjavu o privatnosti'. Preporučamo da za potrebe objavljivanja na internetu (ako ćete to raditi), sastavite kraću i jednostavniju 'Izjavu o privatnosti' (na temelju ovog dokumenta). Ne zaboravite u njoj objaviti i svoje legitimne interese, ako ih koristite u poslovanju.

ZAKLJUČAK GODINE
Prilikom zaključka godine, program u knjigu slijedeće poslovne godine prenosi sve podatke koji su upisani ovim dokumentom, kako biste u tekućoj poslovnoj godini imali uvid u sve dotadašnje aktivnosti propisane Općom uredbom o zaštiti podataka.