Automatska izrada ponuda

AUTOMATSKA IZRADA PONUDA je dokument za automatsko generiranje ponuda odabranoj skupini kupaca.

Dokument je posebno namijenjen korisnicima koji periodično (npr. mjesečno, godišnje) izdaju gotovo uvijek iste ponude istoj grupi kupaca. (npr. mjesečni najam, knjigovodstvene usluge, pretplata na časopise,..)

Prije izrade ponuda, potrebno je upisati datum izdavanja ponuda, datum isporuke, rok važenja ponude.

U tabelu 'Kupci' upisuju se podaci o kupcima, artiklima, količinama i cijenama koji će biti predmet ponuda. Podaci se mogu upisivati ručno, ali i automatski učitavati iz dokumenta 'Lista kupaca'. U jedan dokument Automatska izrada ponuda mogu se učitati i podaci iz više lista kupaca istovremeno. Više informacija o listama kupaca možete pronaći u pomoći dokumenta LISTA KUPACA.

OSLOBOĐENJE OD PDV-a
Ako se u popisu stavaka nalaze artikli čija stopa PDV-a ima oslobođenje od PDV-a, klikom na gumb 'Odaberi klauzulu' treba odabrati osnov oslobođenja. Pri tome treba voditi račuina da svi računi s liste mogu imati samo jedan osnov oslobođenja. Ukoliko imate artikle i/ili kupce s različitim osnovama oslobođenja, potrebno je napraviti odvojene liste, za svako oslobođenje.

NAPRAVI DOKUMENTE
Klikom na gumb 'Napravi dokumente', program će započeti s automatskim generiranjem ponuda prema podacima koji se nalaze u tabeli.

U slučaju izrade računa (i računa-otpremnica), korisnici koji imaju modul Fiskalizacija, trebaju voditi računa o činjenici da će svi računi biti označeni s načinom plaćanja 'Transakcijski račun', pa ovaj način izrade računa nije pogodan za izdavanje računa koji se plaćaju gotovinom ili karticama.

SLANJE MAIL-OM
Ako je odabrano slanje mail-om, program će automatski, nakon izrade svakog pojedinog dokumenta, napraviti e-mail poruku za primatelja dokumenta i prebaciti je u program za slanje mail-ova (Outlook, Live mail, ..). U tom slučaju ćete vjerojatno dobiti poruku od WIndows-a da program Synesis pokušava pristupiti programu za slanje mail-ova i tražiti će vaše dopuštenje. Ovo dopuštenje će možda biti potrebno ponoviti za svaki poslani e-mail.

ISPIS DOKUMENATA
Klikom na gumb 'Ispis svih dokumenata' možete odjednom ispisati sve ponude.