Soba/Apartman/Parcela

Soba/Apartman/Parcela je dokument kojim se upisuju podaci o sobama i apartmanima koje se nalaze u hotelu, odnosno parcelama u kampovima.

Nakon što upišete broj sobe (apartmana ili parcele), upisujete vrstu sobe (1, 2, 3, 4, 4+ krevetna, apartman, parcela, kamp-kućica ili ostalo), te naziv/opis sobe (podatak nije obavezan). Slijedeće se upisuje broj soba i kreveta, te broj pomoćnih ležajeva. Iako za većinu soba nema potrebe upisivati broj soba, ovaj podatak je koristan kod apartmana, koji mogu imati više soba.

ŠIFRA CJENIKA
U podatke o sobi upisuje se i šifra cjenika (iz dokumenta Cjenik smještaja) koji se primjenjuje za odabranu sobu. Ukoliko za istu sobu postoji više cjenika, ovdje se upisuje samo osnovni cjenik (odnosno onaj koji se najčešće koristi).

Šifra cjenika koju ovdje upišete biti će automatski ponuđena kao standardna cijena za sobu prilikom unosa podataka u dokument Prijava gosta iz grupe Knjiga gostiju. Ukoliko je potrebno, u dokumentu Prijava gosta, šifra cjenika se može i promijeniti. Na primjer, prilikom upisa prve osobe u apartmanu, primjeniti će se osnovni cjenik. Kod upisa drugog i ostalih gostiju u apartmanu, osnovnu šifru cjenika koju ponudi program treba zamijeniti sa šifrom za dodatnog gosta u apartmanu.

Na kraju se upisuju podaci o opremi sobe (ima li TV, hladnjak, mini-bar, klimu...) te se uz podatke o sobi može spremiti fotografija sobe, kao i njezin tlocrt.

NAPOMENA
Broj sobe je alfanumerički podatak i može sadržavati brojeve i slova. Budući da može sadržavati i slova, prilikom sortiranja soba prema broju, redosljed soba će biti slijedeći: 1, 11, 110, 2, 20, 200,... itd. Ako želite da sobe budu sortirane prema broju, tada je potrebno sve brojeve soba pisati s jednakim brojem znamenki, a one s manjim brojem znamenki treba pisati s vodećim nulama. U tom slučaju, sortiranje soba će izgledati ovako: 01, 02, 03,..... 10, 11, itd...

Slova u broju sobe ostavljena su kao mogućnost jer mnogi korisnici osim broja koriste i slova, radi označavanja paviljona, kata i slično.