Rezervacija

Rezervacija sobe je dokument s kojim se vrši rezerviranje sobe u smještajnom objektu.

Nakon što upišete početni datum i dužinu trajanja boravka, program će tražiti da u tabelu upišete jednu ili više soba koje želite rezervirati. Ako odaberete sobu koja je već rezervirana, ili u kojoj se već nalazi gost, program će prijaviti da je soba već zauzeta.

Nakon što upišete brojeve soba koje rezervirate, potrebno je još upisati prezime gosta i dokument možete spremiti.

PRIKAZ DIJAGRAMA
Ako ne znate koja je soba slobodna, pritiskom na gumb 'Diagram' dobiti ćete grafički prikaz svih slobodnih i zauzetih soba. Na diagramu su prikazane sve sobe, pri čemu su zauzete sobe označene crvenom, rezervirane žutom, a slobodne zelenom bojom.

Slobodne sobe označene su zelenom bojom samo ako je u dokumentu upisan početni i završni datum, a prikazuju interval za kojeg se traži slobodna soba. Ako gumb 'dijagam' pritisnete prije nego što ste upisali početni i završni datum, tada će na diagramu biti označene samo zauzete i rezervirane sobe.

Diagram se može namjestiti da prikazuje sve sobe, ili samo dređenu vrstu soba (jednokrevetne, dvokrevetne, apartmani...) Također, na diagramu možete birati istovremeni prikaz za 10, 20 ili 30 soba na jednoj stranici.

Klikom na neku od označenih soba, na dnu diagrama dobiti ćete podatke o periodu u kojem je zauzeta, ime gosta, status sobe i slično.

Dvostruki klik na sobu zatvara dijagram i automatski prenosi broj odabrane sobe u dokument Rezervacija sobe.